prawdopodobiensto na juz
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 1 raz
prawdopodobiensto na juz
ZADANIE 1 . W talii 52 kart losujemy jedną . jeżeli wyciągniemy ASA to rzucamy monetą gdy wypadnie orzeł, a jesli wyciągniemy inną karte to rzucamy kostką do gry i wygraywamy gdy wypadnie 6 .Oblicz prawdopodobienstwo wygranej , pod warunkiem ze wyciągniemy inną karte. rozkład zmiennej losowej x
prawdopodobiensto na juz
Problem jest tutaj jaki? Pstwo warunkowe masz, nie? Wzor na takie pstwo znamy?
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
prawdopodobiensto na juz
A - wygramy
B - wyciągniemy inną kartę
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A|B)= \frac{\mathbb{P}(A \cap B)}{\mathbb{P}(B)}= \frac{\frac{1}{6} \cdot {48\choose 1}}{{48\choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ X}\) zmienna losowa o rozkładzie zerojedynkowym - jedynka oznacza zwycięstwo, zero porażkę:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X=k)=\begin{cases} \hbox{łączne prawdopodbieństwo, że wygramy dla } k=1\\ \hbox{łączne prawdopodbieństwo, że przegramy dla } k=0\\ 0 \ w.p.p.\end{cases}}\)
B - wyciągniemy inną kartę
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A|B)= \frac{\mathbb{P}(A \cap B)}{\mathbb{P}(B)}= \frac{\frac{1}{6} \cdot {48\choose 1}}{{48\choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ X}\) zmienna losowa o rozkładzie zerojedynkowym - jedynka oznacza zwycięstwo, zero porażkę:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X=k)=\begin{cases} \hbox{łączne prawdopodbieństwo, że wygramy dla } k=1\\ \hbox{łączne prawdopodbieństwo, że przegramy dla } k=0\\ 0 \ w.p.p.\end{cases}}\)