Warunek rozkładu na postawie gęstości
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
Witam. Do zrobienia mam zadanie: Zmienna losowa X ma gęstość:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x \ \text{dla} \ 0 \leq x< 1
\\2 - x \ \text{dla} \ 1\leq x\leq 2\\0 \ \text{dla pozostałych} x \end{cases} \ x}\)
Mam sprawdzić warunek rozkładu. Jeśli dobrze wszystko rozumiem to mam sprawdzić czy
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }f(x) \mbox{d}x = 1}\)
Dobrze rozumiem? Jeśli tak to jak to obliczyć bo mi głupoty wychodzą. Jeśli nie to prosił bym o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} x \ \text{dla} \ 0 \leq x< 1
\\2 - x \ \text{dla} \ 1\leq x\leq 2\\0 \ \text{dla pozostałych} x \end{cases} \ x}\)
Mam sprawdzić warunek rozkładu. Jeśli dobrze wszystko rozumiem to mam sprawdzić czy
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }f(x) \mbox{d}x = 1}\)
Dobrze rozumiem? Jeśli tak to jak to obliczyć bo mi głupoty wychodzą. Jeśli nie to prosił bym o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2011, o 23:09 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
Liczę całkę:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }x \mbox{d}x = \frac{1}{2} x^{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }(2-x) \mbox{d}x = 2x - \frac{1}{2} x^{2}}\)
no i to mam wszystko od minus \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\). I teraz nie wiem co z tym zrobić.
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }x \mbox{d}x = \frac{1}{2} x^{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }(2-x) \mbox{d}x = 2x - \frac{1}{2} x^{2}}\)
no i to mam wszystko od minus \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\). I teraz nie wiem co z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2011, o 23:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }x \mbox{d}x}\)
To chyba będzie tak:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }x \mbox{d}x =\int_{-\infty}^0 x \mbox{d}x +\int_0^{+\infty} x \mbox{d}x = \lim_{ c\to - \infty } \int_{c}^{0}x \mbox{d}x + \lim_{c \to + \infty } \int_{0}^{c}x \mbox{d}x=\ldots}\)
To chyba będzie tak:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{\infty }x \mbox{d}x =\int_{-\infty}^0 x \mbox{d}x +\int_0^{+\infty} x \mbox{d}x = \lim_{ c\to - \infty } \int_{c}^{0}x \mbox{d}x + \lim_{c \to + \infty } \int_{0}^{c}x \mbox{d}x=\ldots}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
zaraki_kenpachi, Lbubsazob, zle to robicie, przeciez funkcja jest okreslona innym wzorem. Macie obliczyc calke oznaczona z tej funkcji ktora jest podana a nie z tej ktora sobie sami wymyslicie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
Fakt, nie sprawdzałam tego, co było wcześniej, akurat spojrzałam na tę całkę która była w trzecim poście. Ale aż tak to się nie znam.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
jako dodatkowy komentarz dodam ze to co probujesz tutaj obliczyc jest wartoscia glowna calki niewlasciwej, nie wartoscia calki niewlasciwej, ktora jest rozbiezna.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
Jak innym wzorem? Mam podaną gęstość i z niej liczę całkę. Chyba, że jest inaczej.Chromosom pisze:zaraki_kenpachi, Lbubsazob, zle to robicie, przeciez funkcja jest okreslona innym wzorem. Macie obliczyc calke oznaczona z tej funkcji ktora jest podana a nie z tej ktora sobie sami wymyslicie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty}f(x) \mbox{d}x =\int_{-\infty}^{0}f(x) \mbox{d}x+\int_{0}^{1}f(x) \mbox{d}x+\int_{1}^{2}f(x) \mbox{d}x+\int_{2}^{+\infty}f(x) \mbox{d}x =\\ =
\int_{-\infty}^{0}0 \mbox{d}x+\int_{0}^{1}x \mbox{d}x+\int_{1}^{2}(2-x)\mbox{d}x+\int_{2}^{+\infty}0 \mbox{d}x = \ldots}\)
Q.
\int_{-\infty}^{0}0 \mbox{d}x+\int_{0}^{1}x \mbox{d}x+\int_{1}^{2}(2-x)\mbox{d}x+\int_{2}^{+\infty}0 \mbox{d}x = \ldots}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 cze 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 5 razy
Warunek rozkładu na postawie gęstości
Aha! Liczę ją w granicach, dla których mam funkcję w sensie dla x należących od do. Już rozumiem. Wielkie dzięki Qń.