Przepraszam za temat, ale nie znam na tyle pojęć rachunku prawdopodobieństwa żeby zidentyfikować za ich pomocą mój problem.
Samochód pokonuje odcinek 1m. Funkcja przedstawiająca prawdopodobieństwo zepsucia się po przejechaniu x metrów to:
\(\displaystyle{ y = \frac{5}{3}x^{2} - \frac{2}{3}x}\)
Więc np. po przejechaniu 0.5m szanse na to, że się zepsuje to 100%/12, po 1m to 100% itp. ...
Teraz tak, samochód przejechał a metrów, a potem b metrów (a+b<=1m). Po przejechaniu a metrów nie zepsuł się (nie wiem czy to istotne). Chcę obliczyć prawdopodobieństwo, z jakim się zepsuje pokonując drugi odcinek (tzn. od x=a do x=a+b).
Jeśli coś napisałem niezrozumiale to proszę pytać.
Zepsuty samochód.
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Zepsuty samochód.
Coś jest nie tak z tą funkcją prawdopodobieństwa, bo jest ujemna na odcinku \(\displaystyle{ (0,\frac{6}{15})}\)
Zepsuty samochód.
Przepraszam. Niech w takim razie ta funkcja przedstawia się tak:
\(\displaystyle{ y = x^{\frac{7}{2}}}\)
\(\displaystyle{ y = x^{\frac{7}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 28 razy
Zepsuty samochód.
\(\displaystyle{ B \ - \ zepsuje \ sie \ na \ odcinku \ (a,a+b)\\
A \ - \ nie \ zepsuje \ sie \ na \ odcinku \ (0,a)\\
\mathbb{P}(B|A)=\frac{\mathbb{P}(B \cap A)}{\mathbb{P}(A)}}\)
Dasz radę dalej?
A \ - \ nie \ zepsuje \ sie \ na \ odcinku \ (0,a)\\
\mathbb{P}(B|A)=\frac{\mathbb{P}(B \cap A)}{\mathbb{P}(A)}}\)
Dasz radę dalej?
Zepsuty samochód.
Jasne, dzięki. Już myślałem, że nie wiadomo jak będę musiał się bawić z tą funkcją, a to wystarczy.