Podaj funkcję p-stwa zmiennej losowej X.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karol_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2011, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Podaj funkcję p-stwa zmiennej losowej X.

Post autor: karol_1991 »

5. Strzelec trafia do celu w 1 strzale z p-stwem 0,8. Strzela tak długo, aż po raz pierwszy trafi, ale nie więcej niż 3 razy. Zmienna losowa X oznacza liczbę strzałów. Podaj funkcję p-stwa zmiennej losowej X.
Juankm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 14 cze 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 28 razy

Podaj funkcję p-stwa zmiennej losowej X.

Post autor: Juankm »

\(\displaystyle{ P(X=k)=\begin{cases} 0,8 \hbox{ dla } k=1\\ 0,2 \cdot 0,8 \hbox{ dla } k=2 \\ 0,2 \cdot 0,2 \cdot 0,8 + 0,2 \cdot 0,2 \cdot 0,2 \hbox{ dla } k=3 \\ 0 \ w.p.p.\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ