2 kule białe i 3 czarne. Urna II: 4 kule białe i 1 czarna.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karol_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2011, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

2 kule białe i 3 czarne. Urna II: 4 kule białe i 1 czarna.

Post autor: karol_1991 »

Urna I: 2 kule białe i 3 czarne. Urna II: 4 kule białe i 1 czarna. Rzucamy kostką. Jeżeli wypadnie 1 lub 2 losujemy jedną kulę z urny I, a w innym przypadku losujemy jedną kulę z urny II. Oblicz p-stwo wylosowania kuli białej.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

2 kule białe i 3 czarne. Urna II: 4 kule białe i 1 czarna.

Post autor: mateuszek89 »

Prawdopodobieństwo tego, że losujemy z 1 urny to \(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\) z drugiej \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\). Dalej w 1 urnie mamy \(\displaystyle{ 5}\) kul w tym \(\displaystyle{ 2}\) białe więc prawdopodobieństwo wylosowania białej wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\). W drugiej urnie \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\). Stąd jeśli \(\displaystyle{ A}\)-prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej to \(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{6} \cdot \frac{2}{5}+\frac{4}{6} \cdot \frac{4}{5}=\frac{20}{30}=\frac{2}{3}}\). Pozdrawiam!
karol_1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 cze 2011, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

2 kule białe i 3 czarne. Urna II: 4 kule białe i 1 czarna.

Post autor: karol_1991 »

dzięki
ODPOWIEDZ