zadania z rachunku błędu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
misqa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 mar 2011, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała
Podziękował: 2 razy

zadania z rachunku błędu

Post autor: misqa89 »

1.Współczynnik przewodności cieplnej miedzi w temperaturze 273 K
wynosi k=385.0 W/(m*k).W wyniku dużej liczby pomiarów współczynnika k
-wolnych od błędów systematycznych - uzyskano rozkład gaussa z
odchyleniem średnim standardowym sk=15.0W(m*k). Jaki procent wyników
spodziewałbyś się znaleźć pomiędzy 362W/m*k a 408 W/m*k.

2.Badając ruch pociągu poruszającego się ze stałą prędkością mierzymy
czas w jakim mija on określone 4 punkty swojej trasy.Położenie tych
punktów i znalezione czasy to:
km 0-czas17.6
1 40.4
2 67.7
4 90,1
Dopasowując prostą d=d0+v t metodą najmniejszych kwadratów znajdź
najlepsze przybliżenie prędkości pociągu v oraz niepewność tej
prędkości.

3.W celu wyznaczenia okresu drgań elektromagnetycznych powstających w
czasie rozładowania kondensatora zbudowano układ drgający składający
się z kondensatora oraz zwojnicy.Wykonano n=12 pomiarów pojemności C i
m=8 pomiarów indukcyjności L. Otrzymano nast wyniki: C=2.0*10 do
potęgi -7,L=8.0*10 do potęgi -5H. Sc=0.5*10 do potęgi -7 F.Sl=0.1*10
do potęgi -5H.Obliczyć średni okres T ze wzoru T=2pi*pierwiastekz L*C
oraz odchylenie standardowe St.

4.Obliczyć granice przedziału w którym mieści się 30% wyników pomiarów
średnicy kulek stalowych.Średnica tych kulek opisana jest rozkładem
normalnym N(4.12;0.18).

Proszę o pomoc w rozwiązaniu, bo totalnie nic z tego nie kapuję ;/
ODPOWIEDZ