Współczynnik korelacji, kiedy wartości oczekiwane=0 ,pytanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pawelodi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 mar 2011, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Współczynnik korelacji, kiedy wartości oczekiwane=0 ,pytanie

Post autor: pawelodi »

Hej, mialem dzisiaj zadanie na kolosie :

Mianowicie mialem podana gęstość jakąś f(x,y)
I mialem policzyc wspolczynnik korelacji i czy zmienne X,Y sa niezależne.
Nie był to rozklad zaden znany, wiec liczylem z calek EX,EY ,EX itp
No i wyszlo mi EX=EY, tak samo ich kwadraty (nie pomyslilem sie)
Wiec VarX=VarY=0

No i niby ze wzoru na współczynnik kowariancji, jak rozpiszemy licznik to bedzie sie rownal 0, jednak w mianowniku mamy tez iloczyn wariancji czyli =0

No wiec otrzymujemy ze wspolczynnik = 0/0

Jakie jest wniosek ?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Współczynnik korelacji, kiedy wartości oczekiwane=0 ,pytanie

Post autor: pyzol »

Wariancja nie może być równą zero, tzn może, ale wtedy zmienna losowa przyjmuje z prawdopodobieństwem 1 jedną liczbę.
pawelodi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 mar 2011, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Współczynnik korelacji, kiedy wartości oczekiwane=0 ,pytanie

Post autor: pawelodi »

Eh dobra, sory, zle obliczylem druga całke xd ;/
ODPOWIEDZ