kule w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

kule w urnie

Post autor: BlueSky »

W urnie znajduje się 5 kul białych, 5 kul czerwonych i jedna czarna. Losujemy niezależnie, ze zwracaniem kule do chwili wyciągnięcia kuli czerwonej. Liczbę prób przed wyciągnięciem kuli czerwonej oznaczmy przez I. Oznaczmy przez L liczbę prób, w których wyciągnęliśmy kulę czarną przed uzyskaniem kuli czerwonej.
a) Obliczyć \(\displaystyle{ P(I=k), k = 0,1,...}\)
b) Obliczyć \(\displaystyle{ E(L | I=k)}\).
c) Obliczyć \(\displaystyle{ EL}\).
d) Zakładając, że liczba kul białych jest \(\displaystyle{ j}\), a liczba kul czerwonych jest \(\displaystyle{ k}\) (oraz jedna czarna) obliczyć \(\displaystyle{ EL}\).
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

kule w urnie

Post autor: Ciamolek »

a) Rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ \frac{5}{11}}\)
ODPOWIEDZ