dystrybuanta tłumaczenie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
minimalnie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 maja 2011, o 17:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

dystrybuanta tłumaczenie

Post autor: minimalnie »

a) Znaleźć rozkład zmiennej losowej, której dystrybuanta określona jest wzorem \(\displaystyle{ Fleft( x
ight) = 0 dla x< 0 F(x) = 0,3 dla x in ∈[0, 1), F(x) = 0,7 dla x in [1, 2), F(x) = 1 dla x ge 2 .}\)
b) Obliczyć wartość
oczekiwaną rozkładu, c) medianę i modalną, oraz d) wariancję i odchylenie standardowe.


Czy ktoś, mający chwilę czaus mógłby wytłumaczyć mi jak rozwiązac takie przykładowe zadanie, co to w ogole jest, jak rozwiazywac zadania tego typu, bo przyznaje szczerze, nie ogarniam.
Od wczoraj przeglądam różnego rodzaju książki, różne wykłady i nic, a nic. Więc, jeżeli kots miałby chwilke i byłby na tyle uprzejmy to prosze bardzo o odpowiedz.
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

dystrybuanta tłumaczenie

Post autor: Ciamolek »

a) Prawdopodobieństwo jest niezerowe na danym przedziale wówczas, gdy dystrybuanta nie jest stała. To oznacza, że w Twoim przypadku masz rozkład dyskretny, gdzie dopuszczalne wartości to: \(\displaystyle{ 0, 1, 2}\). Prawdopodobieństwo dla każdej z nich jest równe 'skokowi' dystrybuanty.

Czy to wystarczająco pomaga?

Pozdrawiam,
Ciamolek
ODPOWIEDZ