Rzucamy dwukrotnie monetą (ksi) oznacza liczbę wyrzuconych ORŁÓW
a) znaleźć rozkład zmiennej losowej
b) obliczyć wariancję zmien nej losowej
c) obliczyć wartość dystrybuanty F(x) zmiennej losowej ksi dla wartości x=0,3 x= 1,2 x= 5 Wynik uzadadnić.
F(0,3)=
F(1,2)=
F(5)=
Proszę uprzejmie o pomoc
zadnie z rzutami monetą- rozkład zmiennej wariancja i dystr
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
zadnie z rzutami monetą- rozkład zmiennej wariancja i dystr
ile moze wypasc orłow przy dwukrotnym rzucie monetą??
te mozliwosci to beda "iksy"
pod spodem dasz \(\displaystyle{ p_i}\) czyli prawdopodobienstwo
i masz gotowy rozkład
(ROZKŁAD SKOKOWY)
potem tylko trzeba policzyc \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ D^2X}\)-- 12 czerwca 2011, 17:42 --z definicji dystrybuanty
\(\displaystyle{ F(x)= P(Y<x)}\)
czyli u nas
\(\displaystyle{ F(0,3)= P(X<0,3)= P(X=0)=...}\)
\(\displaystyle{ F(1,2)= P(X<1,2)= P(X=0)+ P(X=1)=...}\)
\(\displaystyle{ F(5)= P(X<5)= P(X=0)+ P(X=1)+ P(X=2)+... +P(X=5)=...}\)
te mozliwosci to beda "iksy"
pod spodem dasz \(\displaystyle{ p_i}\) czyli prawdopodobienstwo
i masz gotowy rozkład
(ROZKŁAD SKOKOWY)
potem tylko trzeba policzyc \(\displaystyle{ EX}\), \(\displaystyle{ D^2X}\)-- 12 czerwca 2011, 17:42 --z definicji dystrybuanty
\(\displaystyle{ F(x)= P(Y<x)}\)
czyli u nas
\(\displaystyle{ F(0,3)= P(X<0,3)= P(X=0)=...}\)
\(\displaystyle{ F(1,2)= P(X<1,2)= P(X=0)+ P(X=1)=...}\)
\(\displaystyle{ F(5)= P(X<5)= P(X=0)+ P(X=1)+ P(X=2)+... +P(X=5)=...}\)