dystrybuanta rozkładu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ewsienkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2010, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łdz
Podziękował: 1 raz

dystrybuanta rozkładu

Post autor: ewsienkaa »

Mam pytanie dotyczące pewnego zadania.
Mająć zmienną losową postaci \(\displaystyle{ X= \frac{1}{2}(Y+Z)}\), gdzie
\(\displaystyle{ F _{Y}(t)= \begin{cases} 0,t \in (- \infty ,1]\\ 1,t \in (1, \infty ) \end{cases}}\)
oraz
\(\displaystyle{ F _{Z}(t)= \begin{cases} 0,t \in ( \infty ,2] \\ t-2,t \in (2,3] \\ 1,t \in (3, \infty ) \end{cases}}\).
Jak mam obliczyć \(\displaystyle{ F _{X}(t)=P(X<t)=P( \frac{Y+Z}{2}<t )}\)?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

dystrybuanta rozkładu

Post autor: pyzol »

Dystrybuanta ma być prawostronnie ciągła, także masz błąd w samym zapisie.
Jak już poprawisz, to zauważ że zmienna losowa Y przyjmuje wartość 1 z prawdopodobieństwem 1.
Czyli właściwie to żadna zmienna losowa, tylko liczba 1.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

dystrybuanta rozkładu

Post autor: Lider Artur »

Zapisz w postaci \(\displaystyle{ P(Y+Z<2t)}\) i skorzystaj ze wzoru na splot gęstości
ODPOWIEDZ