Niezalezne zmienne losowe i dystrybuanty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Niezalezne zmienne losowe i dystrybuanty

Post autor: silvaran »

Niech X i Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładach:
\(\displaystyle{ P(X=0)=1-P(X=1)=p}\), \(\displaystyle{ p\in (0,1)}\) i \(\displaystyle{ Y ~ Exp(1)}\)

a) znaleźć rozkład \(\displaystyle{ U=max(X,Y)}\)
b) znaleźć dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=max(X,Y)-min(X,Y)}\)

Co do a) to wyszło mi:
\(\displaystyle{ F_U (u)= \begin{cases} 0 \ dla \ u \le 0 \\ p(1-e^{-u}) \ dla \ 0<u<1 \\ (1-p)(1-e^{-1}) \ dla \ u=1 \\ (1-p)(1-e^{-u}) \ dla \ u>1 \end{cases}}\)
Dobrze?
Co zrobić z b)?
ODPOWIEDZ