Prawdopodobieństwo - problem z zadaniami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ragepl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2011, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo - problem z zadaniami

Post autor: ragepl »

Cześć, potrzebuje pomocy z zadaniami z tego działu.

1. Sporządź drzewko prawdopodobieństwa. Spośród 11 kobiet i 9 mężczyzn wybrano 3-osobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo:

a. Jedzie 1 mężczyzna
b. jedzie 2 mężczyzn

2. Wiola ma dwie szkatułki. W jednej jest 10 diamentów i 20 pereł, a w drugiej 20 diamentów i 10 pereł. Przy rzucie monetą, jeżeli wypadnie orzeł wybiera pierwszą szkatułkę, a jeżeli wypadnie reszka wybiera drugą. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania perły.

3. Rzucamy 3 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że reszka wypadnie przynajmniej raz.

4. Z talii 52 kart wyjmujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo wyciagnięcia karty innej od króla i damy.

NIc z tego nie rozumiem i nie wiem z której strony się za to zabrać
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo - problem z zadaniami

Post autor: piasek101 »

4) Ile jest kart różnych od króla i damy ?
ragepl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2011, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo - problem z zadaniami

Post autor: ragepl »

piasek101 pisze:4) Ile jest kart różnych od króla i damy ?
\(\displaystyle{ \frac{52}{52} - \frac{4}{52} - \frac{4}{52} = \frac{44}{52}}\)-- 6 cze 2011, o 15:48 --Ok, zrobiłem wszystkie zadania poza tym pierwszym (1. Sporządź drzewko prawdopodobieństwa. Spośród 11 kobiet i 9 mężczyzn wybrano 3-osobową delegację. Oblicz prawdopodobieństwo:
a. Jedzie 1 mężczyzna
b. jedzie 2 mężczyzn)

Podobno pomagacie na tym forum, więc proszę o pomoc!
ODPOWIEDZ