Pewien towar produkują 3 zakłady. Prawdopodobieństwo wyprodukowania przez te zakłady towaru pierwszej jakości wynosi 0,97;0,90;0,86
Znaleźć prawdopodobieństwo że losowo wybrana sztuka towaru- spośród 3 sztuk pochodzących z różnych zakładów- jest pierwszej jakości.
Prosze o pomoc:(
Statystyka-rachunek prawdopodobieństwa-towar prod. 3 zakłady
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Statystyka-rachunek prawdopodobieństwa-towar prod. 3 zakłady
Twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Statystyka-rachunek prawdopodobieństwa-towar prod. 3 zakłady
Oznaczmy
\(\displaystyle{ A _{1},A _{2} , A _{3}}\) wylosowany towar pochodzi odpowiednio z kolejnych zakładów
\(\displaystyle{ B}\)wybrana sztuka jest dobrej jakości
zał:\(\displaystyle{ A _{1 } \cup A _{2} \cup A _{3} = Omega}\)
\(\displaystyle{ A _{1} \cap A _{2} \cap A _{3}=zb.pusty}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(B/A _{1} ) \cdot P(A _{1})+P(B/A _{2}) \cdot P(A _{2} )+P(B/A _{3})P(A _{3} )}\)
\(\displaystyle{ P(A)=0,97 \cdot \frac{1}{3}+0,90 \cdot \frac{1}{3}+0,86 \cdot \frac{1}{3} =0,91}\)
Zakładam ,że prawdopodobieństwo wylosowania z kolejnych zakładów jest jednakowe
\(\displaystyle{ P(A _{1})=P(A _{2})=P(A _{3})= \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ A _{1},A _{2} , A _{3}}\) wylosowany towar pochodzi odpowiednio z kolejnych zakładów
\(\displaystyle{ B}\)wybrana sztuka jest dobrej jakości
zał:\(\displaystyle{ A _{1 } \cup A _{2} \cup A _{3} = Omega}\)
\(\displaystyle{ A _{1} \cap A _{2} \cap A _{3}=zb.pusty}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(B/A _{1} ) \cdot P(A _{1})+P(B/A _{2}) \cdot P(A _{2} )+P(B/A _{3})P(A _{3} )}\)
\(\displaystyle{ P(A)=0,97 \cdot \frac{1}{3}+0,90 \cdot \frac{1}{3}+0,86 \cdot \frac{1}{3} =0,91}\)
Zakładam ,że prawdopodobieństwo wylosowania z kolejnych zakładów jest jednakowe
\(\displaystyle{ P(A _{1})=P(A _{2})=P(A _{3})= \frac{1}{3}}\)