nie znalazłem odpowiedzi wiec zakladam temat,
Chodzi mi o zadanie typu:
Oblicz niezawodność układu składającego sie z 3 urządzeń połączonych szeregowo/równolegle znając niezawodność urządzeń która wynosi 0,2 i jest stała.
Bede wdzieczny za szybka odpowiedz-- 3 cze 2011, o 09:31 --na pewno ktoś to umie rozwiązać, proszę o pomoc!
obliczyć nie zawodność
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
obliczyć nie zawodność
W układzie szeregowym wystarczy, że "padnie" jedno urządzenie", by układ przestał działać. Inaczej mówiąc wszystkie urządzenia muszą być sprawne, żeby układ działał. Prawdopodobieństwo w takim przypadku będzie iloczynem współczynników niezawodności wszystkich urządzeń.
\(\displaystyle{ P(A) = w^{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) współczynnik niezawodności.
W układzie równoległym jest inna sytuacja. Tu muszą "paść" wszystkie urządzenia, żeby układ przestał działać. Tu prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(B) = (1 - w)^{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) współczynnik niezawodności
\(\displaystyle{ P(A) = w^{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) współczynnik niezawodności.
W układzie równoległym jest inna sytuacja. Tu muszą "paść" wszystkie urządzenia, żeby układ przestał działać. Tu prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(B) = (1 - w)^{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) współczynnik niezawodności