Witam mam do państwa wielką prośbę, otóż czy mógłby ktoś mi narysować w paincie drzewko do tego zadania? Wiem tyle że są dwa etapy bo rzucamy kostką dwa razy ale dalej już nie wiem a jak narysuje się drzewo to już łatwo obliczyć resztę bo ma się już wszystko no ale najpierw to drzewo trzeba narysować.
W pierwszym pudełku jest 6 kul białych i 8 czarnych w drugim jest 6 czarnych i 8 białych. Rzucamy kostką jeśli wyjdą co najwyżej dwa oczka to losujemy z pierwszego w przeciwnym wypadku z drugiego pudełka, 2 razy po 1 kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
Losowanie kul z pudełka (narysowanie drzewka)
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
Losowanie kul z pudełka (narysowanie drzewka)
Rozrysuje Ci to wszystko tylko to yyyy... już dzisiaj o normalniejszej godzinie, jak przejde na Windowsa (aktualnie Linux) i bede miał dostęp do Painta oraz podłączę do laptopa myszkę bo na touchpadzie kiepsko sie rysuje.
-- 2 cze 2011, o 14:15 --
\(\displaystyle{ \frac{2}{6} \cdot \frac{6}{14} \cdot \frac{5}{13} + \frac{4}{6} \cdot \frac{8}{14} \cdot \frac{7}{13} = \frac{71}{273}}\)
-- 2 cze 2011, o 14:15 --
\(\displaystyle{ \frac{2}{6} \cdot \frac{6}{14} \cdot \frac{5}{13} + \frac{4}{6} \cdot \frac{8}{14} \cdot \frac{7}{13} = \frac{71}{273}}\)