wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

wartość oczekiwana

Post autor: macik1423 »

Witam, mam daną gęstość:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{2}{ \pi^{2} }x\ dla \x \in [0,\pi] \\ 0\ w\ p.p. \end{cases}}\)
I teraz nie wyznaczając rozkładu zmiennej Y chcę policzyć EY, Y=cosX,
wiem, że \(\displaystyle{ Eg(x)= \int_{R}g(x)f(x)dx}\), czyli
\(\displaystyle{ EY=E(cosX)= \int_{0}^{\pi} \frac{2}{\pi ^{2} }x cosx dx}\)
ta całka wynosi \(\displaystyle{ - \frac{4}{\pi^{2}}}\), a wartość oczekiwana nie może być chyba ujemna więc jest coś źle, pomoże mi ktoś wskazać błąd?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

wartość oczekiwana

Post autor: Kartezjusz »

Może być. Rozważ rzut monetą. wyrywasz złotówkę gdy masz orła i tracisz 5000 zł gdy trafisz reszkę.Policz wartość oczekiwaną w tym wypadku...
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

wartość oczekiwana

Post autor: macik1423 »

dzięki za szybką odpowiedź
ODPOWIEDZ