Rzut 3-krotnie moneta
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Rzut 3-krotnie moneta
1.Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia resztki przy 3 rzutach monetą.
2. jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania damy sposród wszystkich kart talii.
Jeśli chodzi o zadanie drugie to odpowiedź:
k/n = 4/52 = 1/13
k=zdarzenia sprzyjające
n= ilość wszystkich zdarzeń
Proszę o sprawdzenie i pomoc w zadaniu 2
2. jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania damy sposród wszystkich kart talii.
Jeśli chodzi o zadanie drugie to odpowiedź:
k/n = 4/52 = 1/13
k=zdarzenia sprzyjające
n= ilość wszystkich zdarzeń
Proszę o sprawdzenie i pomoc w zadaniu 2
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Rzut 3-krotnie moneta
A mogę prosić o podpowiedź jaki wzór powinnam zastosować?
zdarzenie przeciwne czyli??
zdarzenie przeciwne czyli??
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Rzut 3-krotnie moneta
Jaka jest szansa na orła w 1 rzucie? A na 2 orły w 2 rzutach? A na 3 w 3 rzutach?
Przykład:
A - wylosowanie co najmniej 2 orłów
A' - wylosowanie co najwyżej 1 orła
To są zd. przeciwne.
\(\displaystyle{ P(A)+P(A')=1}\)
Powinno być w podręczniku.zdarzenie przeciwne czyli??
Przykład:
A - wylosowanie co najmniej 2 orłów
A' - wylosowanie co najwyżej 1 orła
To są zd. przeciwne.
\(\displaystyle{ P(A)+P(A')=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Rzut 3-krotnie moneta
kurcze...;/ już sama nie wiem
liczba zdarzeń elementarnych będzie 3
liczba zdarzeń sprzyjających 1
i nie wiem co dalej
1/3 +1/3 + 1/3 ??
liczba zdarzeń elementarnych będzie 3
liczba zdarzeń sprzyjających 1
i nie wiem co dalej
1/3 +1/3 + 1/3 ??
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Rzut 3-krotnie moneta
To wypisz zdarzenia elementarne. Jest ich więcej niż 3.
Albo odpowiadaj po kolei na pytania:
Albo odpowiadaj po kolei na pytania:
Err pisze:Jaka jest szansa na orła w 1 rzucie? A na 2 orły w 2 rzutach? A na 3 w 3 rzutach?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 22 lut 2009, o 17:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: janów lubelski
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Rzut 3-krotnie moneta
Czy trzeb ato może w ten sposób robic:
Możliwe zdarzenia:
OOO
ROO
ORO
OOR
RRO
ROR
ORR
RRR
Prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki (tylko jednej) to \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki (przynajmniej jednej) \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\)
Możliwe zdarzenia:
OOO
ROO
ORO
OOR
RRO
ROR
ORR
RRR
Prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki (tylko jednej) to \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki (przynajmniej jednej) \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\)
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Rzut 3-krotnie moneta
Ja bym proponował tak:
Szansa na orła w 1 rzucie to \(\displaystyle{ \frac 12}\).
Szansa na 2 orły w 2 rzutach to \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot \frac 12 = \frac 14}\).
Szansa na 3 orły w 3 rzutach to \(\displaystyle{ ( \frac 12 )^3= \frac 18}\).
Szansa na zd. przeciwne czyli minimum 1 reszkę w 3 rzutach to \(\displaystyle{ 1- \frac 18}\)
Albo nie bawić się tak i wszystko z Bernoulliego.
Szansa na orła w 1 rzucie to \(\displaystyle{ \frac 12}\).
Szansa na 2 orły w 2 rzutach to \(\displaystyle{ \frac 12 \cdot \frac 12 = \frac 14}\).
Szansa na 3 orły w 3 rzutach to \(\displaystyle{ ( \frac 12 )^3= \frac 18}\).
Szansa na zd. przeciwne czyli minimum 1 reszkę w 3 rzutach to \(\displaystyle{ 1- \frac 18}\)
Albo nie bawić się tak i wszystko z Bernoulliego.