Policz korelację

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
blinkin88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 maja 2011, o 16:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Policz korelację

Post autor: blinkin88 »

Witam,

Mam policzyć \(\displaystyle{ Corr( z _{k},e _{k-1} )}\)

gdzie \(\displaystyle{ z _{k}= \frac{1}{2} z _{k-1} + e _{k}}\)

natomiast \(\displaystyle{ e}\) jest typu i.i.d.

Przypomnę że:

współczynnik korelacji - \(\displaystyle{ \frac{Cov(X,Y)}{ \sqrt{Var X} \sqrt{Var Y} }}\)

wariancja - \(\displaystyle{ EX ^{2} -(EX) ^{2}}\)

Jednak gdy podstawiłem wszystko pod wzory to prowadzący powiedział, że nie o to chodziło. Powinienem jakoś poprzekształcać wzór na \(\displaystyle{ z _{k}}\). Nie mam jednak żadnego pomysłu jak to zrobić. Może ktoś wie jak powinienem przekształcić powyższe równanie żeby się uprościło lub coś w tym stylu?
ODPOWIEDZ