zad. Mamy 4 elementy dobre i 5 elementów złych. Losujemy 2 razy bez zwracanie. Oblicz prawdopodobieństwo, że zostanie wylosowany co najmniej jeden dobry element.
| Ω|\(\displaystyle{ =C ^{1} _{9}*C^{1}_{8}=72}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|=C ^{1} _{4} *C ^{1} _{5} +C ^{2} _{4} =26}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{26}{72}}\)
Chciałbym wiedzieć czy to zadanie zostało dobrze rozwiązane. Pozdrawiam.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Najlepiej tak:
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{ {5 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{ {5 \choose 2} }{ {9 \choose 2} }}\)
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Dlaczego |Ω|=\(\displaystyle{ {9 \choose 2}}\)skoro mamy losowanie bez zwracani. Czyli najpierw losujemy jeden element z 9, a za drugim razem 1 element z 8 pozostałych czyli \(\displaystyle{ C ^{1} _{9}*C^{1}_{8}}\).
Ewentualnie można to także zapisać \(\displaystyle{ V{2 \choose 9}}\) taki jest mój sposób rozumowania.
Ewentualnie można to także zapisać \(\displaystyle{ V{2 \choose 9}}\) taki jest mój sposób rozumowania.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 17:41 przez Hondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Ale wtedy A będzie:
\(\displaystyle{ \left| A\right|=C ^{1} _{4} *C ^{1} _{5} + C ^{1} _{5} *C ^{1} _{4} + C ^{1} _{4} *C ^{1} _{3} =52}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|=C ^{1} _{4} *C ^{1} _{5} + C ^{1} _{5} *C ^{1} _{4} + C ^{1} _{4} *C ^{1} _{3} =52}\)