Ustal wartość m, dla której funkcja....
Ustal wartość m, dla której funkcja....
Nie bardzo wiem jak to ugryźć w ogóle, może jakieś sugestie:
Ustal wartość m dla które funkcja
\(\displaystyle{ f(n)= \frac{1}{4} * \frac{1}{m ^{n-1} } n \in N}\)
jest rozkładem prawdopodobieństwa pewnej zmiennej losowej. Podaj przykład zmiennej losowej
Ustal wartość m dla które funkcja
\(\displaystyle{ f(n)= \frac{1}{4} * \frac{1}{m ^{n-1} } n \in N}\)
jest rozkładem prawdopodobieństwa pewnej zmiennej losowej. Podaj przykład zmiennej losowej
Ustal wartość m, dla której funkcja....
Zsumuj to po \(\displaystyle{ n}\) . Ile taka suma musi wynosić?
Ustal wartość m, dla której funkcja....
yyy chyba nie rozumiem , możesz nieco rozwinąć myśl? Albo poprzeć przykładem/ sznurkiem?
Ustal wartość m, dla której funkcja....
kiedy spełnia wzór
\(\displaystyle{ P(x _{i} )= P(X=x_{i})}\)
?
\(\displaystyle{ P(x _{i} )= P(X=x_{i})}\)
?
Ustal wartość m, dla której funkcja....
kurcze powiem ci, że googlam googlam i nie mogę nic znaleźć, znalazłem za to coś takiego:
niestety nie bardzo wiem co i jak
Funkcja f ma być rozkładem zatem
\(\displaystyle{ \sum_{n\in\mathbb{N}}\frac{1}{4}\left(\frac{1}{m}\right)^{n-1}=1}\)
niestety nie bardzo wiem co i jak
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, o 21:03 przez iie, łącznie zmieniany 1 raz.
Ustal wartość m, dla której funkcja....
No nie. Ale coś z jedynką związanego. Jesli rozklad jest dyskretny to ma się sumować taka funkcja do czego?
Pozdro, Monia
Pozdro, Monia
Ustal wartość m, dla której funkcja....
hmm tym razem z pomocą przyszedł mi portal wiedzy onetu <sciana>
czyli funkcja ma się sumować do 1
?
Suma rozkładu (dla rozkładów dyskretnych) lub całka po całym obszarze zmienności zmiennej losowej (dla rozkładów ciągłych) równe są 1.
czyli funkcja ma się sumować do 1
?
Ustal wartość m, dla której funkcja....
tym razem wiedza z ważniaka = )
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{m} p _{i} = 1}\) oraz \(\displaystyle{ p_{i} >0}\) dla wszystkich i
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{m} p _{i} = 1}\) oraz \(\displaystyle{ p_{i} >0}\) dla wszystkich i
Ustal wartość m, dla której funkcja....
czy mogłabyś udzielić jakiejś podpowiedzi mniej enigmatycznej? Na tę chwile ciągle nic nie łapie
Ustal wartość m, dla której funkcja....
Jaki masz szereg?\(\displaystyle{ \sum_{n\in\mathbb{N}}\frac{1}{4}\left(\frac{1}{m}\right)^{n-1}=1}\)