Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
zad. Na loterii jest 100 losów, w tym 10 wygrywających. Kupujemy dwa losy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jeden los będzie wygrywający.
|Ω|\(\displaystyle{ =C ^{2} _{100}=4950}\)
Jeżeli mamy co najmniej jeden wygrywający to może być jeden lub dwa czyli:
\(\displaystyle{ C^{1} _{10} =10}\)
\(\displaystyle{ C^{2} _{10} =45}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{10}{4950} + \frac{45}{4950}}\)
Zgadza się?
|Ω|\(\displaystyle{ =C ^{2} _{100}=4950}\)
Jeżeli mamy co najmniej jeden wygrywający to może być jeden lub dwa czyli:
\(\displaystyle{ C^{1} _{10} =10}\)
\(\displaystyle{ C^{2} _{10} =45}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{10}{4950} + \frac{45}{4950}}\)
Zgadza się?
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
No ale to co miałem źle właśnie dotyczy tego, że jest co najmniej jedne los jest wygrywający a ja dalej nie rozumiem tego dlaczego jest tak jak Ty napisałeś
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Przypadek gdy oba wygrywają masz ok.
Do tego dochodzi ten gdy jeden jest wygrywający (a skoro ciągniemy dwa) i drugi przegrywający, wtedy ilość sprzyjających zdarzeń jest taka jak podałem wcześniej.
Do tego dochodzi ten gdy jeden jest wygrywający (a skoro ciągniemy dwa) i drugi przegrywający, wtedy ilość sprzyjających zdarzeń jest taka jak podałem wcześniej.
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
W sumie chyba możemy też rozpatrzyć zdarzenie przeciwne, że dwa losy będą przegrywające?
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ B=C ^{2} _{90} =4005}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{4005}{4950} \Rightarrow P(A)= \frac{21}{110}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ B=C ^{2} _{90} =4005}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{4005}{4950} \Rightarrow P(A)= \frac{21}{110}}\)
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Wiem wiem i chyba teraz łapię
Zdarzenie, że jeden będzie wygrywający to
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{C ^{1} _{90}*C ^{1} _{10} }{C ^{2} _{100}}= \frac{900}{4950}= \frac{20}{110}}\) tak?
Natomiast dla, zdarzenie, że dwa są wygrywające mamy:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{C ^{2} _{10}}{C ^{2} _{100}}= \frac{1}{110}}\)
Więc dla przypadku gdy co-najmniej jeden jest wygrywający mamy:
\(\displaystyle{ P(C)=P(A)+P(B)= \frac{21}{110}}\)
Dobrze rozumuje?
Zdarzenie, że jeden będzie wygrywający to
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{C ^{1} _{90}*C ^{1} _{10} }{C ^{2} _{100}}= \frac{900}{4950}= \frac{20}{110}}\) tak?
Natomiast dla, zdarzenie, że dwa są wygrywające mamy:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{C ^{2} _{10}}{C ^{2} _{100}}= \frac{1}{110}}\)
Więc dla przypadku gdy co-najmniej jeden jest wygrywający mamy:
\(\displaystyle{ P(C)=P(A)+P(B)= \frac{21}{110}}\)
Dobrze rozumuje?