Z talii 24-kartowej wybrano 9 kart. Jaka jest szansa, że wśród wybranych kart będą reprezentowane wszystkie kolory?
- licze to tak, jak to juz ktos tu wytlumaczyl i wychodzi p>1.....
Z talii 24-kartowej wybrano 9 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 sty 2007, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
Z talii 24-kartowej wybrano 9 kart
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 10:09 przez renatka1234, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Z talii 24-kartowej wybrano 9 kart
policzmy pstwo zdarzenia przeciwnego czyli wylosujemy 3 albo 2 kolory losujac 9 z 24 kart a wiec rozpatrzmy wybor 3 kolorow na 3 kolory przypada 18 kart a wiec wylosujmy z nich 9 i mamy takie 4 kombinacje a teraz 2 kolory tu mamy 6 kombinacji wylosowania 9 kart z 12 a wiec prosta sprawa
P= 1-4•(18 nad 9)/(24 nad 9)-6*(12 nad 9)/(24 nad 9) i wychodzi nam bardzo symapatyczny wynik czyli
P=555852/653752
P= 1-4•(18 nad 9)/(24 nad 9)-6*(12 nad 9)/(24 nad 9) i wychodzi nam bardzo symapatyczny wynik czyli
P=555852/653752