Strzelamy do tarczy, obliczyć Var

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pawelodi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 mar 2011, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Strzelamy do tarczy, obliczyć Var

Post autor: pawelodi »

Rozważmy model strzelania do tarczy, współrzędne pktu trafienia (x,y).

X,Y - niezależne zm. losowe \(\displaystyle{ ~N(0, \alpha ^2)}\)

wiemy , ze w tym rozkladzie : \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{ \alpha * \sqrt{2 \pi } }* e^{ \frac{-x^2}{2 \alpha ^2} }}\)


Oddano "n" niezależnych strzałów.
Obliczyć Var odległości od środka najlepszego ze strzałów.

Odp : powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ \pi \alpha ^2}{2n} }}\)


Tylko czemu... ktoś pomoże ? zupełnie nie umiem zrobić czegoś takiego
ODPOWIEDZ