Jak policzyć medianę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
lotnik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 maja 2011, o 01:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Jak policzyć medianę

Post autor: lotnik21 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 \ \ \ dla \ \ \ x \in <0,1> \\ 0 \ \ \ const. \end{cases}}\)

Jak policzyć medianę?
szw1710

Jak policzyć medianę

Post autor: szw1710 »

Znajdź dystrybuantę: \(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^x f(t)dt,}\) gdzie \(\displaystyle{ f(t)}\) jest funkcją gęstości, jak w Twojej wiadomości. Medianą jest ta liczba \(\displaystyle{ Me,}\) dla której \(\displaystyle{ F(Me)=\frac{1}{2}.}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
lotnik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 maja 2011, o 01:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Jak policzyć medianę

Post autor: lotnik21 »

Coś mi nie wychodzi, policzyłem \(\displaystyle{ F(x)=\int_{-\infty}^0 0dt = 0}\) - ale to chyba nie o to chodzi... jak dokładnie powinno to wyglądać, bo już nie wiem?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Jak policzyć medianę

Post autor: M Ciesielski »

No swoją gęstość masz opisaną klamrowo w pierwszym poście. Wstaw to do wzoru na dystrybuantę podanego przez szw1710 albo po prostu poszukaj w internecie jak wygląda dystrybuanta rozkładu jednostajnego (bo z takim mamy do czynienia, na odcinku \(\displaystyle{ \left[0,1\right]}\)). Następnie znajdź \(\displaystyle{ x}\), dla którego wartość tej dystrybuanty będzie równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - wyznaczony \(\displaystyle{ x}\) będzie szukaną medianą.
hint:    
Awatar użytkownika
lotnik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 maja 2011, o 01:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Jak policzyć medianę

Post autor: lotnik21 »

... 85g%C5%82y Poszukałem, nie znalzałem nic co by mi pomogło. Dalej nie wiem jak powinna wyglądać całka żeby obliczyć dystrybuante?
ODPOWIEDZ