Rozklad zdarzen losowych.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MarlenQs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: CB

Rozklad zdarzen losowych.

Post autor: MarlenQs »

Trzy urny zawieraja kazda \(\displaystyle{ w}\) bialych kul i \(\displaystyle{ s:=21-w}\) czarnych kul. Z kazdej urny zostaja wyciagniete przypakdowo\(\displaystyle{ k \le w}\) kule bez ich ponownego odkladania. Nich \(\displaystyle{ X_i(i=1,2,3,)}\) oznacza liczbe bialych kul, ktore zostaly wyciagniete z i-tej urny.

a) Znajdz rozklad wspolny zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\)
b) Jakie jest prawdopodobienstw \(\displaystyle{ p(w),}\) ze dokladnie 2 biale kule zotstaly wciagniete z urn.


a) liczac rozklad wspolny\(\displaystyle{ X_1,X_2,X_3}\)pomnoze te trzy prawdopodobienstwa przez siebie.
Nie wiem jednak, jak mam obliczyc rozklady tych trzech urn? skad wiem ile kul mam w ktorej urnie?
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Rozklad zdarzen losowych.

Post autor: M Ciesielski »

Trzy urny zawieraja kazda \(\displaystyle{ w}\) bialych kul i \(\displaystyle{ s:=21-w}\) czarnych kul.
Stąd wiesz, że kul w każdej urnie jest \(\displaystyle{ 21}\), si?
ODPOWIEDZ