Rozkład normalny i prawdziwość twierdzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Rozkład normalny i prawdziwość twierdzenia

Post autor: Stork »

Zmienna losowa X ma rozkład N(3, 1). Niech \(\displaystyle{ Y = |X-3|}\). Ocen prawdziwosc zadania:

\(\displaystyle{ f_{Y}(x) = f_{X}(x + 3)}\) dla X > 0.

Ostatnio miałem do zrobienia sporo zadań z rozkłądem normalnym ale na tym się zaciąłem. Wiem, że \(\displaystyle{ Y=X-3}\) ma rozkład normalny standardowy ale czy do tego zadania mogę to jakoś wykorzystać? proszę o pomoc
szw1710

Rozkład normalny i prawdziwość twierdzenia

Post autor: szw1710 »

Rozkład określasz np. przez dystrybuantę. Masz dystrybuantę rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1),}\) wykorzystaj ja jakoś do wyznaczenia dystrybuanty modułu.

Niech \(\displaystyle{ Y=X-3}\) ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\) z dystrybuantą \(\displaystyle{ \Phi}\). Pytamy o rozkład zmiennej \(\displaystyle{ |Y|}\).


\(\displaystyle{ P\bigl(a\le |Y|\le B\bigr)=\dots}\)


W tym celu musisz rozwiązać nierówność modułową \(\displaystyle{ a\le |y|\le b}\) rozważając różne przypadki położenia liczb \(\displaystyle{ a,b}\).

Np. jeśli \(\displaystyle{ a,b\ge 0}\), to


\(\displaystyle{ P\bigl(a\le |Y|\le B\bigr)=P(a\le Y\le b)=\Phi(b)-\Phi(a).}\)


Np. jeśli \(\displaystyle{ a,b\le 0}\), to

\(\displaystyle{ P\bigl(a\le |Y|\le B\bigr)=P(-ba\le Y\le -a)=\Phi(-b)-\Phi(-a)=\\[1ex]=(1-\Phi(b))-(1-\Phi(a))=\Phi(a)-\Phi(b).}\)

Pozostały przypadek, tj. \(\displaystyle{ a<0<b}\) rozważ samodzielnie. Ważne tez jest (przynajnmiej mi się tak wydaje), który z końców przedziału, \(\displaystyle{ a}\) czy \(\displaystyle{ b}\), jest dalej od zera.
ODPOWIEDZ