Wykazanie, p-stwo (iloczyn i suma zbiorów), c. aryt.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mk321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Wykazanie, p-stwo (iloczyn i suma zbiorów), c. aryt.

Post autor: mk321 »

Treść zadania: "Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ P(A \cap B), P(A), P(B)}\) są odpowiednio pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego to liczba \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) jest czwartym wyrazem tego ciągu."


Nie wiem jak się za to zabrać to wypiszę wzory:
ciąg arytmetyczny:
\(\displaystyle{ a_n=a_1+(n - 1)r \\
a_n = \frac{a_{n-1} + a_{n+1}}{2}}\)

własność prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)

I to mam dane:
\(\displaystyle{ a_1 = P(A \cap B) \\
a_2 = P(A) \\
a_3 = P(B) \\
a_4 = P(A \cup B) \\
r = ?}\)


Trzeba by chyba jakiś wzór na lewą, a drugi na prawą, porównać i żeby wyszło, że L=P...
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Wykazanie, p-stwo (iloczyn i suma zbiorów), c. aryt.

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykazanie, p-stwo (iloczyn i suma zbiorów), c. aryt.

Post autor: piasek101 »

To przecież ma, jeszcze zależność między trzema kolejnymi wyrazami arytmetycznego trzeba dołożyć.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Wykazanie, p-stwo (iloczyn i suma zbiorów), c. aryt.

Post autor: Afish »

Racja, nie zauważyłem tej linijki. Przepraszam za niepotrzebną wypowiedź.
ODPOWIEDZ