Funkcje charakterystyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
Witam !
Na jutro mam na zaliczenie rozwiązać zadanie. Niestety nie rozumiem totalnie nic (równie dobrze mogłoby być po koreańsku) z tego przedmiotu. Czy byłby ktoś w stanie pomóc ?
Wykorzystując metodę funkcji charakterystycznych rozwiąż następujące zadanie.
Niech Xi, i = 1, 2, . . . , n będą zmiennymi losowymi niezależnymi o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0, \sigma^{2})}\).
Zmienna losowa (statystyka):
\(\displaystyle{ S_n=\frac{X_1+...X_n}{\sqrt{n}}}\)
ma rozkład:
do wyboru są 4 odpowiedzi:
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\sigma^2)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\frac{\sigma}{n})}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\frac{\sigma^2}{n})}\)
Potrzebna jest odpowiedź z rozwiązaniem (uzasadnieniem wyboru). Jeśli będzie to pomocne to mogę zamieścić wykład i tablice funkcji charakterystycznych od prowadzącego. Czytałem to ale nadal nie wiem jak ugryźć to zadanie.
Na jutro mam na zaliczenie rozwiązać zadanie. Niestety nie rozumiem totalnie nic (równie dobrze mogłoby być po koreańsku) z tego przedmiotu. Czy byłby ktoś w stanie pomóc ?
Wykorzystując metodę funkcji charakterystycznych rozwiąż następujące zadanie.
Niech Xi, i = 1, 2, . . . , n będą zmiennymi losowymi niezależnymi o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0, \sigma^{2})}\).
Zmienna losowa (statystyka):
\(\displaystyle{ S_n=\frac{X_1+...X_n}{\sqrt{n}}}\)
ma rozkład:
do wyboru są 4 odpowiedzi:
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\sigma^2)}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\frac{\sigma}{n})}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,\frac{\sigma^2}{n})}\)
Potrzebna jest odpowiedź z rozwiązaniem (uzasadnieniem wyboru). Jeśli będzie to pomocne to mogę zamieścić wykład i tablice funkcji charakterystycznych od prowadzącego. Czytałem to ale nadal nie wiem jak ugryźć to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
Dostałem tylko jakąś tablicę w pdf ale nie umiem z niej skorzystać. Nie wiem czy mogę tu to zamieścić ?
A funkcja charakterystyczna dla rozkładu normalnego ma postać:
\(\displaystyle{ \phi(t)=exp\left( i \mu t - \frac{\sigma^2 t^2}{2} \right)}\)
A funkcja charakterystyczna dla rozkładu normalnego ma postać:
\(\displaystyle{ \phi(t)=exp\left( i \mu t - \frac{\sigma^2 t^2}{2} \right)}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Funkcje charakterystyczne
1. A \(\displaystyle{ \mu}\) ile wynosi?
2. Czy miałeś wzór jak wygląda funkcja charakterystyczna dla sumy zmiennych losowych?
2. Czy miałeś wzór jak wygląda funkcja charakterystyczna dla sumy zmiennych losowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
1. W tej tabeli jest \(\displaystyle{ \mu=EX}\).
2. Jeżeli \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_m}\) są zmiennymi losowymi niezależnymi to
\(\displaystyle{ \phi X_1 +..._+ X_m(t) = \phi X_1(t) ... \phi X_m(t)}\) dla \(\displaystyle{ t \in R}\)
2. Jeżeli \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_m}\) są zmiennymi losowymi niezależnymi to
\(\displaystyle{ \phi X_1 +..._+ X_m(t) = \phi X_1(t) ... \phi X_m(t)}\) dla \(\displaystyle{ t \in R}\)
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Funkcje charakterystyczne
1. Ja wiem, ale w twoim przypadku \(\displaystyle{ \mu=0}\)
2. Skoro tak to przemnóż n funkcji charakterystycznych.
Spróbuj zapisać wynik w postaci jednej funkcji i napisz tutaj.
Został jeszcze jeden wzór z którego masz skorzystać.
Jak wygląda fkcja charakterystyczna zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=aX+b}\) przy znanej postaci dla z.m. dla \(\displaystyle{ X}\)
2. Skoro tak to przemnóż n funkcji charakterystycznych.
Spróbuj zapisać wynik w postaci jednej funkcji i napisz tutaj.
Został jeszcze jeden wzór z którego masz skorzystać.
Jak wygląda fkcja charakterystyczna zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=aX+b}\) przy znanej postaci dla z.m. dla \(\displaystyle{ X}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić totalnie tego nie rozumiem. Nie rozumiem nawet podstaw statystyki. No może poza kombinatoryką jakąś prostą.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Funkcje charakterystyczne
\(\displaystyle{ \varphi_X (t)=e^{-\frac{\sigma^2 t^2}{2}}}\)
Teraz mamy sumę niezależnych zmiennych losowych o takim rozkładzie więc, korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}(t)=\left( e^{-\frac{\sigma^2 t^2}{2}} \right )^n}\)
Teraz jeszcze jeden wzór do zastosowania, któego jeszcze nie podałeś.
Teraz mamy sumę niezależnych zmiennych losowych o takim rozkładzie więc, korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}(t)=\left( e^{-\frac{\sigma^2 t^2}{2}} \right )^n}\)
Teraz jeszcze jeden wzór do zastosowania, któego jeszcze nie podałeś.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Funkcje charakterystyczne
pyzol pisze: Jak wygląda fkcja charakterystyczna zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=aX+b}\) przy znanej postaci dla z.m. dla \(\displaystyle{ X}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
Jak to sprawdzić, gdzie odczytać ? Możliwe, że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 14:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Funkcje charakterystyczne
Racja, racja. Tylko, że nadal nie wiem jak wysnuć z tego wniosek jaki rozkład ma ta zmienna żeby odpowiedzieć na pytanie -- 15 maja 2011, o 19:49 --Przeglądam tą tabelę i wykład ale nic mi nie mówi to co już zostało napisane Pomoże ktoś ?