Rozkład zmiennej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
malinaa20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2011, o 22:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

Rozkład zmiennej

Post autor: malinaa20 »

Proszę o rozwaiania , poniewaz nie mam pojecia jak to rozwiaac
Rzucono 2 razy moneta dla ktorej wypadniecie orla w pojedynczym rzucie jest 2 wieksze niz reszki Niech x oznacza zmienna przyjmujaca wartosci rowne liczbie wyrzuconych orlow podac w postaci tabelki rozklad tej zmiennej
szw1710

Rozkład zmiennej

Post autor: szw1710 »

O - orzeł, R - reszka

Prawdopodobieństwa zdarzeń:
  • OO: \(\displaystyle{ \tfrac{2}{3}\cdot\tfrac{2}{3}=\tfrac{4}{9}}\)
  • OR: \(\displaystyle{ \tfrac{2}{3}\cdot\tfrac{1}{3}=\tfrac{2}{9}}\)
  • RO: \(\displaystyle{ \tfrac{1}{3}\cdot\tfrac{2}{3}=\tfrac{2}{9}}\)
  • RR: \(\displaystyle{ \tfrac{1}{3}\cdot\tfrac{1}{3}=\tfrac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ X}\) - liczba wyrzuconych orłów.
  • \(\displaystyle{ P(X=0)=P(RR)=\tfrac{1}{9}}\)
  • \(\displaystyle{ P(X=1)=P(OR,RO)=\tfrac{4}{9}}\)
  • \(\displaystyle{ P(X=2)=P(OO)=\tfrac{4}{9}}\)
malinaa20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2011, o 22:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

Rozkład zmiennej

Post autor: malinaa20 »

Byłabym bardzo wdzięczna gdybys mio to jedszcze wytluamczycl i jak mawsz podal podobne zadanie gdyz nie mgoe znalesc na necie anjk w moich zbiroach zadan a niestety nie mgoe zrozumiec tewgo zadania przypuszczam ze to wynikas z drzewka ale jak je rysuje to mi nie wychodzi i tak
szw1710

Rozkład zmiennej

Post autor: szw1710 »

Koleżanko, najpierw popraw polszczyznę, bo poprzedni post jest bardzo trudny do przeczytania, takie literówki robisz. To z niewyspania?

Myślę, że wytłumaczy Ci to któryś z młodszych kolegów. Ja w tak prostych rzeczach pomagam jedynie wyjątkowo dając tylko wskazówki. Oddaję więc pałeczkę młodszemu pokoleniu

W istocie, posłużyłem się drzewkiem. Wymnaża się prawdopodobieństwa wyrzucenia O/R w każdym z rzutów. Sprawdź to sobie.
malinaa20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2011, o 22:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

Rozkład zmiennej

Post autor: malinaa20 »

przepraszam nie zauwazylam wieku. Wiem własnie tak myslalam ze o to chodzi dziekuje:)
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Rozkład zmiennej

Post autor: kristoffwp »

malinaa20 pisze:przepraszam nie zauwazylam wieku. Wiem własnie tak myslalam ze o to chodzi dziekuje:)
"Nie zauważyła wieku", czytaj: "Młody na pewno zrozumiałby, co napisałam, staremu trzeba wyraźniej"
malinaa20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2011, o 22:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

Rozkład zmiennej

Post autor: malinaa20 »

Nie nie chodzilo mi o to naprawde nie chce nikogo obrazac i szczzerze tak nie myslalm ..... Chodzi o to ze tak bym napisala dziekuje panu np.
ODPOWIEDZ