Zad. Wiadomo, że dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X \in \beta (20,p)}\) mamy \(\displaystyle{ P(X \ge 12)=0,7624}\). oblicz \(\displaystyle{ p}\).
proste etatowe zadanko ale .....
co zapisałem na brudno:
\(\displaystyle{ P(X \ge 12)=0,7624 \Rightarrow P(X < 12)=(1-0,7624)=0,2376 ....}\) - co dalej i czy to coś jest poprawnie w ogóle
Zmienna Losowa (Dwumianowy,Bernoulli)
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
Zmienna Losowa (Dwumianowy,Bernoulli)
Do czego byś chciał ustandaryzować po przeprowadzeniu standaryzacji?
Standaryzacja dotyczy głównie rozkładu normalnego - dla niego dane w tablicach są zapisane dla \(\displaystyle{ N(0,1)}\), stąd potrzeba standaryzowania.
Tutaj:
Patrzysz od razu do tablic... Dla \(\displaystyle{ n=20}\), \(\displaystyle{ P(X \le 11)=0.2376}\) i odczytujesz wynik.
Nie wiem, z jakich tablic korzystasz. Tu są takie, gdzie na pewno jest Twój wynik:
Pozdrawiam,
Ciamolek
Standaryzacja dotyczy głównie rozkładu normalnego - dla niego dane w tablicach są zapisane dla \(\displaystyle{ N(0,1)}\), stąd potrzeba standaryzowania.
Tutaj:
Patrzysz od razu do tablic... Dla \(\displaystyle{ n=20}\), \(\displaystyle{ P(X \le 11)=0.2376}\) i odczytujesz wynik.
Nie wiem, z jakich tablic korzystasz. Tu są takie, gdzie na pewno jest Twój wynik:
Pozdrawiam,
Ciamolek