Zad. 1
Student gra na dwóch loteriach. Prawdopodobieństwo wygrania na pierwszej loterii wynosi 0.6, na drugiej 0,75. Obliczyć prawdopodobieństwo, że student wygra przynajmniej na jednej loterii.
zad. 2
Stu wyborowych strzelców celuje do lecącego samolotu. Prawdopodobieństwo trafienia samolotu dla każdego z nich jest stałe i wynosi p. obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) samolot nie zostanie zestrzelony
b) zostanie zestrzelony
Gra na loteriach oraz strzały do samolotu
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: janów lubelski
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Gra na loteriach oraz strzały do samolotu
1.
A'- student nie wygra na żadnej z loterii
\(\displaystyle{ P(A')=(1-0,6)\cdot(1-0,75)=0,4\cdot0,25=0,1\\P(A)=1-0,1=0,9}\)
2.
Prawdopodobieństwo, że pojedynczy strzelec chybi jest równe (1-p)
a)
\(\displaystyle{ P(A)=(1-p)^{100}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=P(A')=1-P(A)\\P(B)=1-(1-p)^{100}}\)
A'- student nie wygra na żadnej z loterii
\(\displaystyle{ P(A')=(1-0,6)\cdot(1-0,75)=0,4\cdot0,25=0,1\\P(A)=1-0,1=0,9}\)
2.
Prawdopodobieństwo, że pojedynczy strzelec chybi jest równe (1-p)
a)
\(\displaystyle{ P(A)=(1-p)^{100}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=P(A')=1-P(A)\\P(B)=1-(1-p)^{100}}\)