Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marcin1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 paź 2008, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Rozkład normalny

Post autor: marcin1991 »

Witam mam problem z takim zadaniem:
Wyznaczyć wartości a i b tak, aby rozkład ten mógł być rozkładem zmiennej losowej X.
\(\displaystyle{ \[
\begin{array}{l}
P_x = fl + \frac{1}{3}\delta _{ - 3} + \frac{1}{3}\delta _0 + a\delta _3 \\
f(x) = \left\{ \begin{array}{l}
\frac{b}{2}(1 - |x|),x \in ( - 1;1) \\
0,x \notin ( - 1;1) \\
\end{array} \right. \\
\end{array}
\]}\)

Nie wiem za bardzo jaki jest warunek. Co muszę sprawdzić aby rozkład był tym rozkładem zmiennej losowej X?

I jeszcze małe pytanie na koniec. Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(3,6). Oblicz P(X>E(X)) - moim zdanie E(X)=3 czy tak? Jeżeli rozkład jest normalny to chyba \(\displaystyle{ P(X>3)= \frac{1}{2}}\)
Bardzo będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Edit:
Chyba zły dział, Bardzo przepraszam, proszę o przeniesienie
Ostatnio zmieniony 7 maja 2011, o 10:25 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ