Cześć!
Czy mógłby mi ktoś poóc z tym zadaniem:
Na talerzu położono 15 pączków: 8 z marmoladą, 6 z serem i 1 bez nadzienia. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 8 losowo wybranych pączków są 4 z marmoladą, 3 z serem i 1 bez nadzienia.
Czy \(\displaystyle{ \Omega}\) wynosi może \(\displaystyle{ {15 \choose 8}}\), a \(\displaystyle{ A = {8 \choose 4} \cdot {4 \choose 3} \cdot {1 \choose 1}}\) ?
Dziękuję za wszelką pomoc
Pączki - wśród losowo wybranych są...
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Pączki - wśród losowo wybranych są...
\(\displaystyle{ \Omega}\) jest ok, natomiast \(\displaystyle{ A}\) - nie do końca.
Powinno być
\(\displaystyle{ A = {8 \choose 4} \cdot {6 \choose 3} \cdot {1 \choose 1}}\)
bo mamy \(\displaystyle{ 6}\) pączków z serem. Podejrzewam jednak, że to błąd wynikający z pośpiechu/nieuwagi, aniżeli z niewiedzy.
Powinno być
\(\displaystyle{ A = {8 \choose 4} \cdot {6 \choose 3} \cdot {1 \choose 1}}\)
bo mamy \(\displaystyle{ 6}\) pączków z serem. Podejrzewam jednak, że to błąd wynikający z pośpiechu/nieuwagi, aniżeli z niewiedzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy