zamek i kod cyfrowy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
zamek i kod cyfrowy
Zamek ma kod cyfrowy złożony z 5 cyfr. Ile jest kodów, które na pierwszym i drugim miejscu mająróżne cyfry?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
zamek i kod cyfrowy
Wybieramy dwie cyfry z dziesięciu które damy na dwóch miejscach, ze względu na kolejność używamy wariacji bez powtórzeń:
\(\displaystyle{ {10 \choose 2}\cdot 2!=10\cdot 9=90}\)
Pozostałe 3 miejsca obstawiane dowolnie więc \(\displaystyle{ 10^3}\)
\(\displaystyle{ {10 \choose 2}\cdot 2!=10\cdot 9=90}\)
Pozostałe 3 miejsca obstawiane dowolnie więc \(\displaystyle{ 10^3}\)