prawdopodobienstwo warunkowe: kontrola klientow

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
smutnomiboze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobienstwo warunkowe: kontrola klientow

Post autor: smutnomiboze »

Urzędniczka na 100 klientów kontroluje 15. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z 12 jej klientów 3 zostanie skontrolowanych?

Prosze powiedziec, czy moj tok myslenia jest poprawny:


Zd. A - \(\displaystyle{ \frac{3}{12}}\)zostalo skontrolowanych ,\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{12}}\)

Zd. B -\(\displaystyle{ \frac{15}{100}}\)zostalo skontrolowanych, \(\displaystyle{ P(B)= \frac{15}{100}}\)

\(\displaystyle{ P(A \wedge B)=60/240}\), skoro \(\displaystyle{ \frac{3}{12}= \frac{60}{240}}\) a \(\displaystyle{ \frac{15}{100}= \frac{66}{240}}\) ? dobrze?


wtedy z prawdopodobienstwa warunkowego: \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{60}{240}* \frac{240}{66}= \frac{10}{11}}\)
ODPOWIEDZ