losowanie kul z urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

losowanie kul z urny

Post autor: mariuszK3 »

Do urny włożono dwie kule czarne i pewna liczbę kul białych. Ile jest kul w urnie, jeżeli prawdopodobieństwo wybrania pary kul o rożnych kolorach jest równe \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)

3?
miodzio1988

losowanie kul z urny

Post autor: miodzio1988 »

Niezbyt. Pokaż obliczenia
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

losowanie kul z urny

Post autor: mariuszK3 »

2-liczba czrnych kul

n- liczba białych kul \(\displaystyle{ n \in N_{+}}\)

n+2 - liczba wszystkich kul

zdarzenie omega= \(\displaystyle{ {n+2 \choose 2} = \frac{n ^{2} +3n +2}{2}}\)

zdarzenie A \(\displaystyle{ {2 \choose 1} {n \choose 1} =2n}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2n}{\frac{n ^{2} +3n +2}{2}} = \frac{3}{5}}\)

i z tego wychodzi \(\displaystyle{ 3n ^{2} -11n+6=0}\) i dalej z delty
miodzio1988

losowanie kul z urny

Post autor: miodzio1988 »

Jest super.
mariuszK3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował: 22 razy

losowanie kul z urny

Post autor: mariuszK3 »

no i z tego wychodzi że \(\displaystyle{ n=3 \vee n= \frac{2}{3}}\) wiec n=3 tak?
miodzio1988

losowanie kul z urny

Post autor: miodzio1988 »

zgadza się
ODPOWIEDZ