prawdopodobieństwo i odchylenie standardowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dragred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

prawdopodobieństwo i odchylenie standardowe

Post autor: dragred »

Witam, mam takie zadania do rozwiązania, byłbym wdzięczny za pomoc, oraz pokazanie jak się je powinno obliczać:

1. Wzrost dorosłych mężczyzn jest zmienna losową o rozkładzie normalnym z wartością oczekiwaną równa 176 cm i odchyleniem standardowym równym 10 cm. Prawdopodobieństwo, że wzrost dorosłych mężczyzn jest mniejszy od 186 cm jest równe: a) 0,8414 b) 0,3413 c) 0,8643 d) 0,3643

2. 25% absolwentów wyższych uczelni to humaniści. Prawdopodobieństwo, że wśród 10 losowo wybranych absolwentów uczelni jest co najmniej jeden humanista jest równe:
a) 1-\(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right) ^{10}}\) b) 1-\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{4} \right) ^{10}}\) c) \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4} \right) ^{10}}\) d) \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{4} \right) ^{10}}\)

3. 25% absolwentów wyższych uczelni to humaniści. Prawdopodobieństwo, że wśród 8 losowo wybranych absolwentów uczelni jest dokładnie 2 humanistów jest równe:
a) \(\displaystyle{ {8 \choose 2}\left(\frac{1}{4}\right)^{6}\left(\frac{3}{4}\right)^{2}}\) b) \(\displaystyle{ {8 \choose 2}\left(\frac{1}{4}\right)^{2}\left(\frac{3}{4}\right)^{6}}\) c) \(\displaystyle{ {8 \choose 2}\left(\frac{1}{4}\right)^{8}\left(\frac{3}{4}\right)^{2}}\) d) \(\displaystyle{ {8 \choose 2}\left(\frac{1}{4}\right)^{2}\left(\frac{3}{4}\right)^{8}}\)
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

prawdopodobieństwo i odchylenie standardowe

Post autor: zaudi »

zad 2 odp A
Łatwiej jest policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli, że nie ma żadnego humanisty. Myślę, że umiesz to policzyć.
Zad3
Schemta Bernoulliego
odpB
ODPOWIEDZ