własnosci prawdopodobienstwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
klocek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: To tu to tam
Podziękował: 23 razy

własnosci prawdopodobienstwa

Post autor: klocek123 »

proszę o pomoc

O zdarzeniach \(\displaystyle{ A,B \subset {\Omega}}\) wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4} , \ P(B)= \frac{1}{3} , \ P(A \cap B)= \frac{1}{5}}\).
* Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\)
* Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \setminus B)}\)

na ten moment wiem tylko \(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\) i \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\) . proszę o przydatne wzorki albo jakąs stronkę z teorią do tego
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2011, o 17:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

własnosci prawdopodobienstwa

Post autor: Ciamolek »

Te wzory co napisałeś, w zupełności wystarczają. Troszkę przekształceń i otrzymasz wyniki (dla podpowiedzi: odpowiedź do pierwszego - \(\displaystyle{ \frac{37}{60}}\))
klocek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: To tu to tam
Podziękował: 23 razy

własnosci prawdopodobienstwa

Post autor: klocek123 »

Proszę o napisani mi jak zrobić te punkty..
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

własnosci prawdopodobienstwa

Post autor: Ciamolek »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1-P(A \cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A \cap B))}\).
Podstaw liczby, dostaniesz wynik.

Spróbuj drugie.
klocek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: To tu to tam
Podziękował: 23 razy

własnosci prawdopodobienstwa

Post autor: klocek123 »

ooo już czaje. Dzięki mistrzu;)
ODPOWIEDZ