oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
Wiadomo ze P(A) = 2/5 , P(B) =3/10 , P(A u B)=3/5 . OBLICZ
A) P(A`)
B) P(A n B)
C) P (A` n B)
PROSZE TAKZE O WYTLUMACZENIE
A) P(A`)
B) P(A n B)
C) P (A` n B)
PROSZE TAKZE O WYTLUMACZENIE
Ostatnio zmieniony 3 sty 2007, o 14:16 przez nice88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
a) \(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-\frac{2}{5}=\frac{3}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)+P(B) - P(A\cup B)=\frac{2}{5}+\frac{3}{10}-\frac{3}{5}=\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-\frac{2}{5}=\frac{3}{5}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)+P(B) - P(A\cup B)=\frac{2}{5}+\frac{3}{10}-\frac{3}{5}=\frac{1}{10}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2007, o 14:16 przez goldenka, łącznie zmieniany 2 razy.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\) - prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
\(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) wyznaczysz ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) analogicznie
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(B)-P(A' \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) wyznaczysz ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) analogicznie
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(B)-P(A' \cap B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
wzór na powinein wygladac tak:abrasax pisze:\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\) - prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
\(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) wyznaczysz ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) analogicznie
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(A')+P(B)-P(A' \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(B)-P(A\cap B)}\)[/quote]
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
chyba raczej\(\displaystyle{ P(A' \cup B)=P(B)-P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A\cap B)}\)
będzie to wynikać z następujących faktów:
\(\displaystyle{ A'\cap B=B\setminus A\cap B}\)
jeżeli \(\displaystyle{ A_2 A_1}\) to \(\displaystyle{ P(A_1\setminus A_2)=P(A_1)-P(A_2)}\)
tutaj \(\displaystyle{ A\cap B B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
moglisbyscie podstawic mi odpowiednie wartosci , bo ja dalej nie moge sie polapac...