własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: je?op »

oblicz\(\displaystyle{ P(A)}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A)>P(A') i P(A) \cdot P(A')=0,16}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: TheBill »

Wzór na prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego znasz?
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: je?op »

znam, ale wynik wychodzi zupełnie inny niż w książce , chyba, że źle robię, moge prosic o szkic rozwiazania ?
miodzio1988

własności prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż zatem jak liczysz. Znajdziemy błąd
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ P(A)(1-P(A))=0,16}\)
\(\displaystyle{ P(A)-P(A) ^{2} =0,16}\)

delta i te sprawy
miodzio1988

własności prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

No to do tego momentu jest ok. Pokaż jak deltę liczysz
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ P(A)=t}\)

\(\displaystyle{ t ^{2} -t+0,16}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 1-0,64 = 0,36}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=0,6}\)

\(\displaystyle{ t _{1} = 1-0,6/2 = 0,2}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = 1+0,6/2= 0,8}\)

i co dalej
miodzio1988

własności prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ P(A)>P(A')}\)
Skorzystaj z tej informacji
ODPOWIEDZ