Urny, prawdopodobieństwo całkowite, omega = ?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
sssso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 kwie 2011, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Urny, prawdopodobieństwo całkowite, omega = ?

Post autor: sssso »

Do urny, w której są 2 kule białe lub czarne, wrzucono 1 kulę czarną, po czym z urny wyciągnięto losowo 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyciągnięta kula będzie czarna.

A rozwiązanie z podręcznika:
----------------------------------------------------------------------
Sytuacja przed wrzuceniem dodatkowej kuli:
- I przypadek: 2 kule białe, II przypadek: 1 biała i 1 czarna, III przypadek: 2 kule czarne

Wprowadzamy oznaczenia:
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu kuli czarnej;
B1 - zdarzenie polegające na istnieniu urny, w której początkowo są 2 kule białe
B2 - zdarzenie polegające na istnieniu urny, w której początkowo są kule biała i czarna
B3 - zdarzenie polegające na istnieniu urny, w której początkowo są 2 kule czarne

(...)

Ponieważ zdarzenia B1, B2, B3, są zdarzeniami parami wykluczającymi się oraz \(\displaystyle{ B1 \cup B2 \cup B3 = \Omega}\), więc spełnione są założenia prawdopodobieństwa całkowitego.

(...)
P(A) = P(B1) * P(A1/B1) + P(B2) * P(A/B2) + P(B3) * P(A/B3)
Odp.: P(A) = 2:3
--------------------------------------------------------------------

Interesuje mnie - jak wygląda w przypadku tego zadania zbiór omega?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Urny, prawdopodobieństwo całkowite, omega = ?

Post autor: piasek101 »

sssso pisze:Do urny, w której są 2 kule białe lub czarne, wrzucono 1 kulę czarną,

A rozwiązanie z podręcznika:
----------------------------------------------------------------------
Sytuacja przed wrzuceniem dodatkowej kuli:
- I przypadek: 2 kule białe, II przypadek: 1 biała i 1 czarna, III przypadek: 2 kule czarne
To mi nie gra.

[edit] Aaa chyba brak przecinka.

,,Dwie kule z których każda jest biała lub czarna" - i już gra.
ODPOWIEDZ