Wykorzystując twierdzenie graniczne rozwiąż następujące zad.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
adam27u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 2 razy

Wykorzystując twierdzenie graniczne rozwiąż następujące zad.

Post autor: adam27u »

Siła kiełkowania nasion łubinu wynosi 92 %. Wybieramy losowo 200 nasion. Chcielibyśmy aby liczba nasion, które wykiełkują była nie mniejsza niż 186 i nie większa niż 190. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest równe:
a. P = 0,4433
b. P = 0,8433
c. P = 0,2433
d. P = 0,6433
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wykorzystując twierdzenie graniczne rozwiąż następujące zad.

Post autor: Kartezjusz »

Siła kiełkowania,to jest to ,ile ziaren na 100 wykiełkuje?
adam27u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 2 razy

Wykorzystując twierdzenie graniczne rozwiąż następujące zad.

Post autor: adam27u »

tak
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wykorzystując twierdzenie graniczne rozwiąż następujące zad.

Post autor: Kartezjusz »

Korzystamy tw. Mivre'a Laplace'a


U nas p=0.92 q=0.08
n=200
a=186
b=190
k= nieznana liczba ziaren,która wykiełkuje. Korzystamy z niższego ze wzorów.
ODPOWIEDZ