ze zbioru liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
ze zbioru liczb
ze zbioru liczb od1 do100 losujemy jedna . Oblicz prawd. ze otrzymana liczba jest podzielna przez 15lub 20
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
ze zbioru liczb
A-podzielna przez 15
B-podzielna przez 20
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=5\%}\)
\(\displaystyle{ P(B)=5\%}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=1\%}\)bo to prawdopodobieństwo to jest szansa podzielności przez 15 i 20 ,czyli 60.
Czyli \(\displaystyle{ P(A \cap B)=9 \%}\)
B-podzielna przez 20
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=5\%}\)
\(\displaystyle{ P(B)=5\%}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=1\%}\)bo to prawdopodobieństwo to jest szansa podzielności przez 15 i 20 ,czyli 60.
Czyli \(\displaystyle{ P(A \cap B)=9 \%}\)