Witam. Mam takie zadanko.. Z talii 8 kart- czterech króli i czterech asów- wybieramy losowo dwie karty. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybrano 2 króle, jeśli wiemy, że:
a) wybrano co najmniej jednego króla
b) wśród wybranych kart jest czarny król
c) wśród wybranych kart jest król pik
Z prawdopodobieństwem warunkowym sobie jakoś poradzę, ale nie wiem jak obliczyć prawdopodobieństwo do tych trzech punktów.
Jeśli mamy talię kart i z nich losujemy np 5 to wiem jak rozpisać, a jak mam 4 króle i 4 asy..?
Jak policzyć prawdopodobieństwo, że wybrano 2 króle?
Losowanie kart
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 kwie 2011, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie kart
Wszystkie możliwe wybory to 2-elementowa kombinacja ze zbioru 8-elementowego. Jeżeli mamy wylosować 2 króle, to jest to 2-elementowa kombinacja ze zbioru 4-elementowego (bo mamy 4 króle z których mają być wybrane te 2)czesiek029 pisze:Jeśli mamy talię kart i z nich losujemy np 5 to wiem jak rozpisać, a jak mam 4 króle i 4 asy..?
Jak policzyć prawdopodobieństwo, że wybrano 2 króle?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 kwie 2011, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Losowanie kart
Więc żeby policzyć prawdopodobieństwo, że wybrano dwa króle to trzeba podzielić tak? :
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }= \frac{12}{56}}\)
I żeby policzyć prawdopodobieństwo, że wybrano co njamniej jendego króla to jak najlepiej?
Ja bym policzył tak samo, że nie wybrano żadnego króla: \(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }}\) , bo liczność tego, że nie wylosowano króla to zostają 4 karty, z których 2 są losowane, więc \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) i dzielimy przez liczność całego zbioru.. ja to tak rozumiem.. I teraz prawdopodobieństwo, że wylosowano co najminej jednego króla= 1-P(A) p(A)-.. że nie wylosowano żadnego króla..
wychodzi mi:
punkt b)
A- nie ma czarnego króla \(\displaystyle{ A= {6 \choose 2} , P(A)= \frac{ {6 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }= \frac{15}{28}}\)
B- jest czarny król, \(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)=1- \frac{15}{28}= \frac{13}{28}}\)
prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(2/B)= \frac{P(2 \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{6}{28} }{ \frac{13}{28} }= \frac{6}{13}}\) W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) więc co źle robię?
do punktu c) liczyłbym C=\(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}=16, P(C)= \frac{16}{28}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }= \frac{12}{56}}\)
I żeby policzyć prawdopodobieństwo, że wybrano co njamniej jendego króla to jak najlepiej?
Ja bym policzył tak samo, że nie wybrano żadnego króla: \(\displaystyle{ \frac{ {4 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }}\) , bo liczność tego, że nie wylosowano króla to zostają 4 karty, z których 2 są losowane, więc \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) i dzielimy przez liczność całego zbioru.. ja to tak rozumiem.. I teraz prawdopodobieństwo, że wylosowano co najminej jednego króla= 1-P(A) p(A)-.. że nie wylosowano żadnego króla..
wychodzi mi:
punkt b)
A- nie ma czarnego króla \(\displaystyle{ A= {6 \choose 2} , P(A)= \frac{ {6 \choose 2} }{ {8 \choose 2} }= \frac{15}{28}}\)
B- jest czarny król, \(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)=1- \frac{15}{28}= \frac{13}{28}}\)
prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(2/B)= \frac{P(2 \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{6}{28} }{ \frac{13}{28} }= \frac{6}{13}}\) W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\) więc co źle robię?
do punktu c) liczyłbym C=\(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}=16, P(C)= \frac{16}{28}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 cze 2008, o 17:29
- Płeć: Kobieta
Losowanie kart
Mógłby ktoś dokończyć? Bo też mam problem z tym zadaniem bo myślę podobnie jak kolega u góry jednak odpowiedzi są inne.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie kart
Z tego co kolega napisał to trudno wywnioskować jaki jest jego sposób rozumowania.
Jeżeli korzystamy ze wzoru na p-stwo warunkowe, to w ogóle nie liczymy p-stwa zdarzenia A: wylosowanie dwóch króli (mój wcześniejszy post był "tylko" odpowiedzią na pytanie cześka029).
Przykładowo dla punktu b) mamy:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
A: wylosowano dwa króle
B: wśród wylosowanych kart jest czarny król
Oczywiście \(\displaystyle{ |\Omega|=28}\).
\(\displaystyle{ (A \cap B)}\): wylosowano dwa króle i wśród jeden nich jest czarny, czyli albo jest jeden z dwóch czarnych króli i jeden z dwóch czerwonych (4 możliwości) albo dwa czarne króle (1 możliwość):
\(\displaystyle{ |(A \cap B)|=5}\)
B: wśród wylosowanych kart jest czarny król, czyli albo jest jeden z dwóch czarnych króli i jedna dowolna inna karta (12 możliwości) albo dwa czarne króle (1 możliwość):
\(\displaystyle{ |B|=13}\)
I teraz dla tych danych wystarczy wykonać odpowiednie obliczenia.
Analogicznie spróbuj zrobić dwa pozostałe przykłady.
Jeżeli korzystamy ze wzoru na p-stwo warunkowe, to w ogóle nie liczymy p-stwa zdarzenia A: wylosowanie dwóch króli (mój wcześniejszy post był "tylko" odpowiedzią na pytanie cześka029).
Przykładowo dla punktu b) mamy:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
A: wylosowano dwa króle
B: wśród wylosowanych kart jest czarny król
Oczywiście \(\displaystyle{ |\Omega|=28}\).
\(\displaystyle{ (A \cap B)}\): wylosowano dwa króle i wśród jeden nich jest czarny, czyli albo jest jeden z dwóch czarnych króli i jeden z dwóch czerwonych (4 możliwości) albo dwa czarne króle (1 możliwość):
\(\displaystyle{ |(A \cap B)|=5}\)
B: wśród wylosowanych kart jest czarny król, czyli albo jest jeden z dwóch czarnych króli i jedna dowolna inna karta (12 możliwości) albo dwa czarne króle (1 możliwość):
\(\displaystyle{ |B|=13}\)
I teraz dla tych danych wystarczy wykonać odpowiednie obliczenia.
Analogicznie spróbuj zrobić dwa pozostałe przykłady.