Sprawdzenie zadania - losowanie z liczb trzycyfrowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
rachu_ciachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 7 mar 2010, o 21:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bstok
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

Sprawdzenie zadania - losowanie z liczb trzycyfrowych

Post autor: rachu_ciachu »

Ze zbioru wszystkich liczb trzycyfrowych, które są podzielne przez 7 wybieramy losowo 5 różnych liczb. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jedną z tych liczb jest 546, a wśród pozostałych 4 liczb jest dokładnie jedna liczba mniejsza od 546. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.


Wydaje mi się że \(\displaystyle{ \Omega = {128 \choose 5}}\) a \(\displaystyle{ A= {63 \choose 3} {61 \choose 1}}\) wobec tego \(\displaystyle{ P(A)= \frac{41013}{4133850}}\)

byłabym wdzięczna za sprawdzenie i ewentualnie wskazówki, bo nie mam pewności co do zadania
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Sprawdzenie zadania - losowanie z liczb trzycyfrowych

Post autor: norwimaj »

rachu_ciachu pisze: \(\displaystyle{ A= {63 \choose 3} {61 \choose 1}}\) wobec tego \(\displaystyle{ P(A)= \frac{41013}{4133850}}\)
Moim zdaniem \(\displaystyle{ |A|={63 \choose 1} {64 \choose 3}}\).

Poza tym ułamek \(\displaystyle{ \frac{41013}{4133850}}\) nie jest nieskracalny.
ODPOWIEDZ