W pewnym turnieju szachowym bierze udział 8 seniorów, 6 juniorów i 2 młodzików. Każdy z uczestników ma rozegrać jeden mecz, a pary zawodników grających ze sobą ustalono drogą losowania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że we wszystkich meczach spotykają się zawodnicy tej samej kategorii wiekowej.
Ogólnie to jest mój przykład z książki cały rozwiązany:) Ale nir rozumiem tutaj jednej rzeczy mam nadzieje że mi pomożecie.
Otóż mam wyznaczoną omegę w taki sposób:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\frac{{16\choose 2}{14\choose 2}{12\choose 2}{10\choose 2}{8\choose 2}{6\choose 2}{4\choose 2}{2\choose 2}}{8!}}\)
No licznik rozumiem, ale po co to wszystko dzielić jeszcze przez \(\displaystyle{ 8!}\)?
Dzięki za wytłumaczenie:)
Prawdopodobieństwo - turniej szachowy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Prawdopodobieństwo - turniej szachowy
Może łatwiej Ci będzie zrozumieć jeśli to wyrażenie zapiszesz w ten sposób
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\frac{\frac{16!}{16}}{8!}=9{\cdot}10{\cdot}11{\cdot}12{\cdot}13{\cdot}14{\cdot}15}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=\frac{\frac{16!}{16}}{8!}=9{\cdot}10{\cdot}11{\cdot}12{\cdot}13{\cdot}14{\cdot}15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieństwo - turniej szachowy
szczerze mówiąc tego co zapisałaś to już nie rozumiem kompletnie Okej no dzielę sobie wszystkich na zbiory dwuelementowe to rozumiem, ale te 8!????