prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lentek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2011, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzów

prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: lentek91 »

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że żadni dwaj mieszkańcy tego samego domu nie stoją w kolejce obok siebie. Wiadomo, że w kolejce stoi 6 osób - po dwóch mieszkańców z każdego z trzech domów

Wiem tylko, że w tym zadaniu ma wyjść wynik równy \(\displaystyle{ \frac{4}{15}}\)

Próbowałem to zrobić, to najpierw wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\), a gdy próbowałem policzyć zdarzenie przeciwne do oczekiwanego wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{9}{15}}\), czyli zdarzenie oczekiwane miałoby prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{6}{15}}\)

Zagubiłem się w tym zadaniu
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, o 14:42 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ