W urnie A jest 5 kul białych i 3 czarne, w urnie B są 4 kule białe i 6 czarnych. losujemy po jednej kuli z każdej urny.Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy kule w jednym kolorze. wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
dostalem to zadanie na pracy kontrolnej w ULO zbliża sie termin oddania i o prawdopodobieństwie jeszcze nic nie mieliśmy... jak to zrobić? wielkie dzięki z góry
Prawdopodobieństwo- kule w 2 urnach
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż Wielkopolski
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Prawdopodobieństwo- kule w 2 urnach
Prawdopodobieństwo, że wyciągniemy 2 czarne kule to:
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}*\frac{6}{10}=\frac{9}{40}}\)
Prawdopodobieństwo, że wyciągniemy dwie białe:
\(\displaystyle{ \frac{5}{8}*\frac{4}{10}=\frac{1}{4}}\)
Więc łącznie mamy prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch kul o tym samym kolorze równe:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}+\frac{9}{40}=\frac{19}{40}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}*\frac{6}{10}=\frac{9}{40}}\)
Prawdopodobieństwo, że wyciągniemy dwie białe:
\(\displaystyle{ \frac{5}{8}*\frac{4}{10}=\frac{1}{4}}\)
Więc łącznie mamy prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch kul o tym samym kolorze równe:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}+\frac{9}{40}=\frac{19}{40}}\)
Prawdopodobieństwo- kule w 2 urnach
Prawdopodobienstwo wyciagniecia kuli bialej z urny A wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{8}}\), kuli czarnej \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) .
Teraz urna B, wyciagniecie bialej \(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\), a czarnej \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\)
Prawdopodobienstwo ze wyciagniemy z obu urn kul bialych jest rowne \(\displaystyle{ \ \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{10}}\)
A wyciagniecie obu kul czarnych to \(\displaystyle{ \ \frac{3}{8} \cdot \frac{6}{10}}\)
Teraz trzeba to zsumowac
Teraz urna B, wyciagniecie bialej \(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\), a czarnej \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\)
Prawdopodobienstwo ze wyciagniemy z obu urn kul bialych jest rowne \(\displaystyle{ \ \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{10}}\)
A wyciagniecie obu kul czarnych to \(\displaystyle{ \ \frac{3}{8} \cdot \frac{6}{10}}\)
Teraz trzeba to zsumowac
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 12 kwie 2011, o 18:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż Wielkopolski
- Podziękował: 10 razy