prosta nierowność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ziomalitto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów lubelski
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

prosta nierowność

Post autor: ziomalitto »

Wiadomo że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{2}}\)

Wykazać że: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \le P(A \cup B) \le \frac{5}{6}}\)
oraz \(\displaystyle{ 0 \le P(A \cap B) \le \frac{1}{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta nierowność

Post autor: piasek101 »

Wykazujesz jakie są dla A zawartego w B; potem dla A i B rozłącznych.
ziomalitto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lut 2007, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów lubelski
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

prosta nierowność

Post autor: ziomalitto »

piasek101 pisze:Wykazujesz jakie są dla A zawartego w B; potem dla A i B rozłącznych.
Zrobiłem dla \(\displaystyle{ A \subset B}\) ale dla rozłącznych nie wiem dokładnie jak zrobić....
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta nierowność

Post autor: piasek101 »

Rozłączne nie mają części wspólnej.
ODPOWIEDZ